Fibonacci Dizİsi Ve Altın Oran
Fibonacci dizisinden önce Fibonacci dizisinin ismini almış olduğu Leonardo Fibonacci diğer bir ismiyle Pisalı Leonardo'dan bahsedelim.
Yandaki resimde gördüğünüz kişi Leonardo Fibonacci'nin ta kendisidir.
Leonardo 1170 yılında İtalya'nın Pisa şehrinde doğdu. Kesin doğum tarihi bilinmemektedir. Babası İtalyan bir tüccar ve gümrük memuru olan Guglielmo'dur.
Fibonacci genç bir çocukken babasına yardım etmek için onunla seyahat etti ve Hint-Arap rakam sistemi hakkında eğitim aldığı yer olan Bugia'deydi.
Fibonacci, Akdeniz kıyılarını dolaştı, birçok tüccarla görüştü ve aritmetik yapma sistemlerini öğrendi.
Kullanılan Roma rakamlarının aksine, konum-değer sistemi kullanarak kolay hesaplamaya izin veren Hindu-Arap sisteminin birçok avantajını kısa sürede fark etti. 1202 yılında Avrupa'da Hint-Arap rakamlarını popülerleştiren Liber Abaci eserini yazdı.
FİBONACCİ DİZİSİ NEDİR?
Fibonacci dizisi, her sayının kendinden önceki ile toplanması sonucu oluşan bir sayı dizisidir.
Ardışık her iki sayının bölümü altın orana yakın bir değer vermektedir .Değer ne kadar büyük olursa altın orana o kadar yakın olur.
55:34=1,617
ALTIN ORAN:![](https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiKM6yTPUxATmyOmz2ShwzLJ5hobynJ0gEuGusCgBynFN3P3Z9c_PpkXIF053UqPPr7oCyCMJ-OPw1ap1IW9ti8rMeG6X2Vu6SWA67Co2dOIQsKy6YSi2-NavgARHD8fQJV7ZUCT19Xd4IrDJ5ve5ZPbYzCKCPIxMu-CEG9P302D1BfgCKYG9BiUCPhr0w=w433-h217)
Altın oran, matematikte iki miktardan büyük olanın küçüğe oranı, miktarların toplamının miktarların büyük olanına oranı ile aynı ise altın orandır. Altın oran aynı zamanda antik çağdan bu yana sanat ve mimaride en iyi uyum ve oranları veren düzen bağıntısı olarak kabul edilmekteydi.